هایفوتراپی یکی از جدیدترین روشهای غیر تهاجمی جوانسازی و زیباسازی پوست به حساب میآید که پزشکان آن را با دستگاهی به نام هایفواولترافورمر انجام میدهند. عوارض هایفوتراپی به طور معمول جدی نبوده و اثرات جانبی آن هم خفیف است. با این حال افرادی که قصد انجام این تکنیک را دارند میخواهند اطلاعات دقیقتری از هایفو و اینکه عوارض هایفوتراپی چیست؟ بدانند. عوارض هایفوتراپی پوست صورت شامل مواردی نظیر قرمزی، التهاب، درد و بی حس شدن میشود. بیشتر این عوارض هم در ارتباط با عدم انتخاب طول موج مناسب توسط متخصص زیبایی و عدم رعایت بازه زمانی دریافت امواج فراصوت است. با این وجود هایفو بازدهی مناسبی در مقایسه با سایر فرآیندهای زیبایی داشته و میتواند زیبایی را در مدت کوتاهی به شما بازگرداند.
عوارض جانبی هایفوتراپی چیست؟
هایفوتراپی مانند هر فرآیند زیبایی دیگری بدون عارضه نبوده و چندین عوارض جانبی را به همراه دارد. قبل از اینکه تصمیم به هایفو بگیرید، بهتر است تا با مهمترین عوارض جانبی این تکنیک آشنا باشید:
ایجاد درد مزمن در ناحیه تحت درمان
درد یکی از اولین عوارض استفاده از هایفوتراپی به حساب میآید که افراد با آن مواجه میشوند. این درد به خاطر امواجی که به پوست بیمار تابانده شده به وجود میآید. با این حال، درد ناشی از این کار مدتی پس از پایان آن تمام شده و جزو عوارض جانبی شدید این تکنیک محسوب نمیشود. اما در برخی موارد ممکن است که درد ادامه پیدا کند و برای مدت بیشتری باعث ناراحتی فرد شود.
بی حس شدن پوست
بیحسی پوست هم از جمله عوارض هایفوتراپی شمرده میشود. بافت صورت انسان از یک سیستم عصبی دقیق و ظریف برخوردار بوده که تراکم اعصاب در آن بالا است. با وجود اینکه این سلولها در عمق بیشتری نسبت به سایر سلولهای تشکیل دهنده پوست قرار دارند، ولی احتمال وارد شدن آسیب به آنها پایین خواهد بود. اما این امکان وجود دارد که امواج صوتی استفاده شده در این فرآیند تا عمق بیشتری نفوذ کرده و در برخی از موارد به سلولهای پوستی آسیب وارد کنند. این موضوع که منجر به بی حسی پوست میشود به طور معمول بعد از گذشت دو هفته بدون نیاز به درمانهای دارویی برطرف میشوند و نیازی به مداخله دارویی ندارند. اما اگر این بی حسی ادامه پیدا کرد به درمان دارویی برای بهبود کامل نیاز خواهد بود.
التهاب و متورم شدن پوست
التهاب و متورم شدن پوست یکی دیگر از عوارض هایفو است که باعث تحریک شدن سیستم ایمنی افراد میشود. بعد از اینکه هایفو انجام شد جریان خون در همان بافت بالا رفته و آب میانبافتی بیشتری در آن ناحیه جمع میشود؛ این موضوع خود را به شکل تورم نشان میدهد. با این حال، نباید نگران این مسئله باشید، زیرا این تورم با کبودی پوست همراه نیست و پس از گذشت ۲۴ ساعت بطور کلّی از بین میرود.
قرمزی پوست
قرمزی یکی دیگر از عوارض هایفوتراپی صورت است. هایفو با تحریک سلولها در لایههای مختلف پوست، آسیبهای بسیار جزئی را به این سلولها وارد میکند. قرمز شدن پوست نشانه تحریک بیش از اندازه این سلولها بوده و میتواند سبب شروع التهاب در بافت پوست شود. در واقع سلولهایی که با هایفو تحریک میشوند با ایجاد ترکیباتی خاص سبب تجمع سلولهای سیستم ایمنی در بافت پوست خواهند شد؛ انجام این فرآیند قرمزی پوست را به دنبال دارد. البته نباید در این مورد نگران بود. چرا که این قرمزی بعد از گذشت مدت کوتاهی از بین میرود.
هایپر پیگمنتیشن (افزایش رنگدانههای پوستی یا تیره شدن پوست)
هایپر پیگمنتیشن یا همان تیره شدن پوست یکی دیگر از عوارض هایفو بوده که در موارد بسیار نادر اتفاق میافتد. ملانوسیت سلولی است که در ساختار پوست انسان وجود داشته و وظیفه تولید ملانین (یکی از رنگدانههای پوستی مهم در انسان) را بر عهده دارد. در هایفوتراپی این سلولها با تابش امواج صوتی تحریک شده و ملانین بیشتری را تولید میکنند. تولید ملانین باعث تیره شدن پوست محل تحت درمان میشود؛ این موضوع میتواند زیبایی افراد را با خطراتی جدی روبرو کند. این تغییر رنگ پوست در برخی از موارد از بین نرفته و به مداخلههای بیشتری برای از بین رفتن نیاز دارد.
عدم نتیجه دهی
هایفوتراپی برخی اوقات هیچ مزیت یا عوارض جانبی قابل مشاهدهای ندارد؛ بدان معنا که فردی که انتظار داشت بعد از هایفو پوستی بدون چین و چروک و سفتتر داشته باشد، هیچ نتیجه خاصی را در پوست خود مشاهده نمیکند. بنابراین عدم نتیجهدهی مناسب را میتوان یکی از عوارض هایفوتراپی پوست صورت حساب کرد. براساس گزارشها در ۱۰ درصد موارد، بیماران پس از انجام هایفوتراپی صورت هیچ تفاوتی در ظاهر پوست خود نمیبینند.
هایفو مناسب چه کسانی است؟
هایفوتراپی بهترین گزینه یا مناسبترین برای همه افراد نیست. این روش برای افراد بالای سن ۳۰ تا ۵۰ سال که با شلی و چروک شدن پوست روبرو میشوند، مناسب است. با بالا رفتن سن، استحکام پوست از بین میرود. همچنین عوامل مختلف دیگری همچون نداشتن رژیم غذایی مناسب، نخوابیدن کافی و داشتن یک زندگی پراسترس و پرمشغله در تسریع روند پیری نقش دارند. افرادی که مشکلات مختلفی در صورت و بدن خود دارند انجام هایفو برای آنها مناسب خواهد بود:
- شلی و افتادگی پوست
- چین و چروک پیشانی
- چروک زیر چشم
- ابروهای افتاده
- چین های نازولبیال
- چانه دوتایی
- چین و چروک گردن
- چینهای پوست
- خطوط ریز روی صورت
- علائم پیری
- کاهش خاصیت ارتجاعی پوست
- کانتورینگ خط فک
چگونه می توان از عوارض هایفوتراپی جلوگیری کرد؟
کسانی که تحت درمان پوستی هایفو قرار میگیرند برای اینکه بتوانند عوارض هایفو را کاهش دهند یا از آن جلوگیری کنند باید در کنار انتخاب یک پزشک متخصص و کاربلد مراقبتهای پس از درمان را جدی بگیرند. موارد مختلفی است که بیماران تحت درمان هایفو باید آن را رعایت کنند:
- خودداری از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و سرما برای چند هفته
- نوشیدن آب زیاد ( با انجام این کار بدن هیدراته نگه داشته میشود)
- خودداری از دوش گرفتن با آب داغ
- اجتناب از نوشیدن الکل
- خودداری از خاراندن پوست
برخی افراد این سوال را دارند که در صورت وجود عوارض دوان نقاهت آن چقدر است؟ به طور کلی باید گفت که این تکنیک دوره نقاهت ندارد؛ شما میتوانید همان روزی که هایفو انجام دادید فعالیتهای روزمره خود را آغاز کنید. اما اگر عوارض هایفوتراپی در شما ایجاد شد، دوران نقاهت آن در بدترین شرایط ممکن حداکثر تا دو هفته خواهد بود.
چه قسمت هایی از بدن را می توان هایفو کرد؟
هایفوتراپی در قسمتهای مختلفی از بدن و صورت انجام میشود. بازوها، باسن و رانها از جمله قسمتهایی از بدن هستند که میتوان هایفو انجام داد. همچنین خانمهای باردار بعد از زایمان میتوانند چربی شکم خود را کاهش دهند. علاوه بر این هایفو در نقاط مختلف صورت هم انجام میشود:
- پیشانی
- خطوط اخم
- ابرو
- چشم (چین و چروک اطراف چشم یا خطوط پنجه کلاغی)
- گونهها
- غبغب
- گردن و دکلته
- چانه
چه کسانی نباید هایفوتراپی انجام دهند؟
انجام هایفوتراپی به طور معمول ممنوعیت خاصی نداشته و تنها در برخی شرایط انجام این تکنیک ممنوعیت دارد. این شرایط شامل موارد مختلفی میشود:
سنین زیر ۳۰ و بالای ۵۰ سال
سن یکی از مواردی به شمار میرود که تاثیر بسیاری بر نتیجه هایفو میگذارد. به طور معمول توصیه میشود که روش هایفوتراپی در بین سنین ۳۰ تا ۵۰ سالگی انجام پذیرد. چرا که علاوه بر پیشگیری از بروز چین و چروکهای پوستی، منجر به درمان مشکلات پوستی نیز خواهد شد. افرادی که جوانتر هستند به خاطر اینکه پوست آنها بسیار سفت است با هایفو آنقدر که دوست دارند تفاوتی را مشاهده نمیکنند. همچنین در سنین بالاتر به دلیل آنکه توانایی پوست در تولید کلاژن کاهش پیدا میکند، نتیجه مناسبی از این تکنیک گرفته نمیشود. زیرا عدم تولید کلاژن مورد نیاز در این روش، از نفوذ و تاثیرگذاری این روش میکاهد.
داشتن مشکلات پوستی
داشتن مشکلات پوستی یکی دیگر از موارد منع هایفوتراپی به حساب میآید؛ چرا که عوارض هایفوتراپی را چند برابر میکند. مواردی نظیر عفونت یا زخم عفونی، آکنه یا آکنههای کیستی، زخمهای فعال، خال گوشتی عمیق و تبخال یا herpes از جمله این مشکلات پوستی هستند.
زنان باردار و شیرده
بسیاری از پزشکان و متخصصین توصیه دارند که استفاده از تمامی روشهای زیبایی و درمانی از جمله هایفوتراپی پوست را به بعد از دوره شیردهی و بارداری موکول کنند؛ هرچند که هایفو جزو کم خطرترین و ایمنترین روشها محسوب میشود. با این وجود تا به امروز مطالعات علمی در خصوص مضر بودن استفاده از روش هایفو برای زنان بارار یا شیرده ارائه نشده است.
پایین بودن سطح سلامت بدن
افرادی که دارای بیماریهای زمینهای، بیماریهای نقص ایمنی و بیماریهای سیتماتیک در بدن هستند از انجام هایفوتراپی منع شدهاند. این موضوع شامل موارد مختلفی میشود:
- دارای بیماریهای تیروئید
- داشتن دیابت
- داشتن بیماری صرع
- دارای بیماریهای خونی
- داشتن تزریقات سیلسیکونی در بدن
- دارای عفونتهای پوستی
- دارای فلج بل یا فلج عضلانی موقت صورت
- داشتن بیماریهای پوستی شدید
- دارای بیماریهای زمینهای قلب و عروق
نقش پررنگ مراقبت صحیح و پزشک متخصص در کاهش عوارض هایفوتراپی
هایفوتراپی چند سالی است که در شمار روشهای غیر تهاجمی زیبایی پوست قرار دارد. این تکنیک در جهت افزایش استحکام و جوانسازی پوست مورد انجام قرار میگیرد. افرادی که قصد انجام این کار را دارند باید با عوارض هایفوتراپی آشنایی داشته باشند. این تکنیک عوارضی همچون درد، قرمزی، التهاب، بی حسی و در موارد شدیدتر تیره شدن پوست را به همراه دارد. اما اگر این تکنیک توسط یک پزشک متخصص و با تجربه صورت پذیرد و مراقبتهای لازم رعایت شود، عوارض هایفوتراپی صورت به حداقل خواهد رسید.
- عوارض جانبی هایفوتراپی چیست؟
- چه قسمت هایی از بدن را می توان هایفو کرد؟
- چگونه می توان از عوارض هایفوتراپی جلوگیری کرد؟
- هایفو مناسب چه کسانی است؟
- چه کسانی نباید هایفوتراپی انجام دهند؟