چندین دهه است که کاشت مو به یک درمان قطعی برای رفع کمپشتی موی سر خصوصا در آقایان تبدیل شده است و این روش درمانی انواع مختلفی داشته و روز به روز از نظر متد و نحوه عمل در حال پیشرفت است. کاشت مو به روش به میکروگرافت (MICRO GRAFT) یا میکرو کاشت یکی از جدیدترین متدهای کاشت مو در جهان است که ظرف مدت کوتاهی راندمان بالا و مزایای خاص خود را ثابت کرده و طرفداران زیادی پیدا کرده است.
میکروگرافت یک روش نوین و فوقالعاده برای رفع کامل و دائم کمپشتی موها است که در این روش سعی شده است تمام نواقص و مشکلاتی که در دیگر روشهای کاشت مو وجود دارد برطرف شود. در واقع فولکیولهای مو به شکل خوشهای و دارای یک تا سه فولکیول هستند که در علم پزشکی زیبایی به آن گرافت میگویند و میکروگرافت نیز به گرافتهای کوچک و منفرد گفته میشود و دلیل نامگذاری این روش کاشت نیز همین مسئله است. در تمام مراحل کاشت مو به روش میکروگرافت هیچ دخالت مستقیم دستی وجود ندارد و از به روزترین، دقیقترین و جدیدترین وسایل و ابزار پزشکی استفاده میشود به همین دلیل دقت و کیفیت این روش کاشت مو بسیار بالا است.
مراحل کاشت مو به روش میکروگرافت
مراحل کاشت مو در روش میکروگرافت در حالت کلی شبیه به مراحل دیگر روشهای کاشت مو است اما دقت این روش و ابزاری که در آن بکار برده میشود بسیار متفاوت و پیشرفتهتر میباشد. لازم به ذکر است که پیش از انجام عمل فرد کاندید برای کاشت مو به روش میکروگرافت باید توسط پزشک متخصص خود جلسات مشاوره و آزمایشات پیشنیاز لازم را انجام دهد و مراحل اصلی عمل به شرح زیر است.
مرحله برداشت
اولین مرحله در روش میکروگرافت برداشت گرافتهای مو است که ابتدا قسمت بانک مو مورد نظر تراشیده میشود و به صورت کامل بیحس شده تا فرد هیچ دردی را احساس نکند. سپس پزشک با دستگاهها و ابزارهای فوق تخصصی و تمام اتوماتیک ازجمله دستگاه میکرو مته که دارای نوک بلند و تو خالی است اقدام به برداشت دقیق میکرو گرافتهای مو میکند. قسمتی که توسط دستگاه برداشت میشود شامل گرافت سالم مو و قسمت بسیار کوچکی از پوست اطراف گرافت است تا گرافت مو به شکل زنده و سالم برداشت شود.
سپس میکروگرافت برداشت شده را بلافاصله در یک سرم فیزیولوژیکی قرار میدهند تا خشک نشود و سوراخهای حاصل از برداشت گرافت در این روش بر روی پوست بسیار ریز و پس از چند روز ناپدید میشوند. برداشت مو در روش میکروگرافت بسته به تراکم مورد نظر ممکن است با دو تکنیک مختلف هولدرهای اتوماتیک سایز میکرون یا روش تریکوفیتیک اسکارلت جهت طاسیهای شدید صورت بگیرد.
مرحله آماده سازی گرافتها
در روش میکروگرافت پس از برداشت، گرافتها به خوبی توسط دستگاههای مخصوص چک میشوند و فولیکولهای آسیب دیده شناسایی شده و توسط سلولهای بنیادی ترمیم میشوند تا به کیفیت و سلامت لازم جهت کاشت برسند. البته لازم به ذکر است که برداشت فولیکول در مرحله برداشت روش میکروگرافت با چنان دقت و کیفیتی صورت میگیرد که احتمال آسیب به گرافت بسیار پایین است و معمولا تمام فولیکولها در این روش زنده، سالم هستند و قابلیت رشد دارند.
مرحله پیوند یا کاشت
در مرحله کاشت مو نیز ابتدا ناحیه مورد نظر کاملا بیحس میشود و سپس با سوزنی که قطر آن کمتر از ۱میلیمتر است سوراخهای با فواصل مناسب روی پوست سر ایجاد میشود و گرافتهای آماده پیوند به وسیله دستگاهی به نام میکرو ایمپلنتر داخل سوراخهای ایجاد شده قرار میگیرند و پیوند مو انجام میشود.
مزایای کاشت مو به روش میکروگرافت
از آنجایی که در روش میکروگرافت از مدرنترین تجهیزات پزشکی مخصوص کاشت مو با بهرهمندی از علم روز کاشت مو صورت میگیرد بنابراین مزایای این روش بسیار گسترده و به شرح زیر هستند.
- سوراخهای ایجاد شده بر روی پوست در این روش کاشت بسیار ریز هستند و بنابراین فرد هیچ دردی احساس نمیکند.
- عوارض بعد از عمل کاشت مانند کبودی، ورم، التهاب و… بسیار جزئی است.
- ریسک عفونت پس از کاشت میکروگرافت به دلیل سطحی بودن زخمها بسیار پایین است.
- دوران نقاهت این روش درمانی بسیار کوتاه و احتیاج به مراقبت کمتری دارد.
- امکان بیشترین تراکم کاشت به دلیل حداقل فاصله بین محل پیوند گرافتها وجود دارد.
- امکان برداشت گرافتها از بانک مو تا دو برابر دیگر روشها و حداقل آسیب ممکن به فولکیولها
- سرعت کاشت بسیار بالا و کاهش مدت زمان عمل به دلیل استفاده از وسایل اتومات مانند ایمپلنتر، پانچ و…
- بیشترین درصد رشد فولیکولهای کاشت شده به دلیل برداشت و کاشت گرافتها بدون دخالت دست و نگهداری درست از فولکیولها در فاصله بین مرحله برداشت و کاشت
- خواب بهتر موها پس از رشد به دلیل بهترین زاویه کاشت گرافت به کمک دستگاه
- خطر رویش بسیار طبیعی به دلیل کاشت میکروگرافتها در قسمت جلو و کاشت گرافتها در قسمت میانی محل کاشت
- عدم ایجاد اسکار در محل سوراخها به دلیل حداقل میزان جراحت و زخم بسیار جزئی و…
معایب کاشت مو به روش میکروگرافت
اگرچه مزایای کاشت مو به روش میکروگرافت گسترده و غیر قابل انکار است اما هر جراحی زیبایی تهاجمی میتواند معایب احتمالی خود را در پی داشته باشد و روش میکروگرافت نیز ممکن است معایب زیر را داشته باشد.
- ایجاد واکنشهای آلرژیک به دلیل استفاده از مواد بیحسی
- همراه بودن احساس سر بودن در ناحیه بیحس شده با فرد برای مدتی کوتاه
- احساس خارش پوست در محل برداشت و کاشت که بسیار طبیعی و در اثر ترمیم جای سوراخها است
- ایجاد مقداری تورم یا کمبودی جزئی در سر و…
لازم به ذکر است معایب یا عوارض کاشت مو به این روش کاملا نرمال و در مقایسه با دیگر روشهای کاشت مو بسیار جزئیتر است.
افرادی کاندیدای مناسب روش میکروگرافت
خوشبختانه روش میکروگرافت یک روش کاشت مو مناسب برای تمام افراد است و کسانی که دچار کمپشتی یا طاسی موضعی یا وسیع شده اند میتوانند از این روش مدرن بهرهمند شوند. با این حال افرادی که بانک موی قوی تری دارند نتیجه بهتری از این روش کاشت خواهند گرفت و در ضمن افرادی که دچار ریزش موضعی در نواحی ابرو یا ریش خود شده اند نیز کاندید مناسبی برای روش میکروگرافت هستند. از طرفی این روش کاشت برای افرادی که پیش از میکروگرافت روش کاشت دیگری را تجربه نکرده اند بسیار بهتر جواب میدهد و درصد و قدرت رشد موها در این افراد بیشتر از کسانی است که پیش از میکروگرافت نیز کاشت مو انجام داده اند.
عوارض کاشت مو به روش میکروگرافت
هر عمل یا جراحی زیبایی و غیر زیبایی محتمل یک سری عوارض جزئی تا جدی است و کاشت مو به روش میکروگرافت نیز اگرچه یک روش نوین و مطمئن است اما از این قاعده مستثنا نیست. خوشبختانه از نظر پزشکی روش میکروگرافت یکی از کم عارضه ترین و بیخطرترین روشهای کاشت مو در دنیا است و تنها عارضهای که ممکن است برخی افراد تجربه کنند گزگز و بیحسی محل کاشت به مدت چند روز تا چند هفته به دلیل کاهش گردش خون در مویرگهای این ناحیه است و کاملا طبیعی است.
مراقبتها و توصیههای لازم کاشت به روش میکروگرافت
یکی از مهمترین مراحل کاشت مو به روش میکروگرافت به دوران نقاهت این عمل برمیگردد و درصد موفقیت کاشت میکروگرافت به شکل قابل توجهی به مراقبتهای پس از کاشت بستگی دارد که این مراقبت و تصویهها به شرح زیر هستند.
- جهت رفع خارش در روزهای پس از کاشت تنها از لوسیون تجویز شده پزشک استفاده کنید و از دست زدن به پوست اکیدا خودداری کنید.
- به مدت یک ماه از ورزشهای سنگینی که احتمال پاره شدن مویرگ را درپی دارند خودداری کنید.
- تنها در صورت تجویز پزشک باید از آنتیبیوتیک و داروهای ضدالتهابی یا مسکن استفاده کنید.
- تمام دستورالعملهای پزشک خود را جدی بگیرید و اجرا کنید.
- از پوشیدن هر نوع کلا یا پوششی که تنفس پوست سر را کاهش دهد خودداری کنید.
- جهت تقویت فولیکول گرافتهای تازه کاشت شده رژیم غذایی سالم و مقوی را پیش بگیرید.
- روزانه میزان آب مناسبی را جهت آبرسانی پوست سر بنوشید.
- طی چند ماه ترجیحا از مصرف نوشیدنیهای الکلی، دخانیات و داروهای استروئیدی خودداری کنید.
- بهداشت فردی را رعایت کنید و استحکام را با شامپو و روش تجویز شده توسط پزشک خود انجام دهید و…
هزینه کاشت مو به روش میکروگرافت
یکی از دغدغهها و سوالات شایعی که اکثر افراد در خصوص کاشت مو به روش میکروگرافت دارند هزینه مربوط به این روش کاشت مو است. باتوجه به اینکه هزینه نهایی کاشت مو به روش میکروگرافت تابع یک سری فاکتورهای تاثیرگذار است بنابراین نمیتوان یک قیمت واحد و ثابت را برای آن در نظر گرفت و عوامل زیر روی هزینه نهایی این عمل تاثیرگذار هستند.
- سطح ناحیه مورد نظر برای کاشت
- تراکم مورد نیاز برای رفع طاسی
- هزینه آزمایشهای قبل از عمل
- هزینه مراقبتهای دوران نقاهت
- دستمزد پزشک متخصص
- هزینه بیمارستان یا کلینیک محل عمل و…
بطور کل هزینه این روش کاشت مو با توجه به درصد موفقیت بالا و عوارض و طول درمان کوتاهی که دارد بسیار مقرون به صرفه است.
کاشت مو به روش میکروگرافت برای زنان
به دلیل وجود هورمونهای مردانه و درصد طاسی و کمپشتی بیشتر مو در مردان یک تصور اشتباه در بین مردم وجود دارد که کاشت مو بیشتر برای آقایان مفید است و درصد موفقیت آن برای مردان بیشتر است. اما در مورد کاشت مو به روش میکروگرافت به همان اندازه که این روش کاشت برای مردان موفق است برای زنان نیز نتیجه بخش است پس زنانی که از کمپشتی موی سر، طاسی یا ریزش سکه ای رنج میبرند نیز میتوانند از این روش کاشت بهرهمند شوند.
تفاوت روش میکروگرافت با دیگر روشهای کاشت مو
با کمی تحقیق متوجه خواهید شد که روشهای مختلفی برای کاشت مو وجود دارد این روشها در مراحل یا موارد مختلف ازجمله مرحله برداشت، مرحله کاشت، دستگاههای مورد استفاده حین عمل، دقت، کیفیت و سرعت عمل، درصد موفقیت عمل و… با یکدیگر متفاوت هستند. در مورد روش میکروگرافت نیز تفاوت اصلی آن با دیگر روشها در این است که دستگاهها و وسایل مورد استفاده در این روش تماما اتومات هستند و دقت و درصد موفقیت عمل در این روش بسیار بیشتر و بالاتر از دیگر روشها است.
تاثیر آب و هوا بر روش کاشت مو میکروگرافت
عوامل محیطی و آب و هوایی مانند سرما و گرمای شدید، آلودگی هوا، حضور در مکانهای با آلودگی شیمیایی، گردوغبار، برف و باران و… میتوانند بهداشت و سلامت گرافتهای تازه پیوند زده را به خطر بیندازند. بنابراین ترجیحا در هفتههای اول کاشت مو به روش میکروگرافت و تا زمانی که زخمهای حاصل از پیوند مو هنوز تازه هستند از حضور در امکانی که عوامل محیطی فوق وجود دارد خودداری کنید.
ممنوعههای پس از کاشت مو به روش میکروگرافت
در هر روش کاشت مویی ازجمله روش میکروگرافت به نوعی یک پیوند عضو صورت گرفته است و هرچقدر که عضو پیوند زده کوچک و جراحت آن ریز باشد بازم نیازمند مراقبت است تا بدن با پیوند ارتباط برقرار کند و آن را بپذیرد. از این رو پس از روش میکروگرافت و تا زمان جان گرفتن موهای کاشت شده و رشد آنها از سشوار کشیدن، سونا و جکوزی، رنگ کردن مو، استفاده ژل و اسپری مو، دستکاری و حالت دادن موهای کاشت شده و… خودداری کنید.
سوالات متداول
آیا آفتاب برای کاشت مو ضرر دارد؟
باید گفت که بله اشعه خورشید و خصوصا تابش آفتاب سوزان و آفتاب سوختگی پوست سر پس از کاشت مو به شدت روی گرافتهای پیوند زده و فولیکولهای مو اثر مخرب دارد و بهتر است حداقل تا ده روز پس از کاشت در معرض آفتاب شدید قرار نگیرید.
آیا عرق کردن سر روی مو کاشته شده اثر منفی دارد؟
عرق کردن مانع از تنفس کامل پوست سر میشود و از طرفی باعث سوزش زخمهای روی پوست پس از کاشت مو شده و همچنین احتمال جذب آلودگی و ایجاد عفونت پس از کاشت مو را افزایش میدهد.
کاشت مو بعد از چند ماه نتیجه بخش خواهد بود؟
حدود ۲۰٪ از موهای کاشت شده در چهار ماه پس از کاشت رشد میکنند و در شش ماه اولیه کاشت تقریبا ۵۰٪ از فولیکولها رشد کرده و بیش از ۸۰٪ از موهای کاشت شده ده ماه پس از کاشت رشد پیدا میکنند البته در روش میکروگرافت سرعت رشد فولیکولها بسیار بیشتر است.
بهترین زمان برای کاشت مو چه سنی است؟
اگرچه کاشت مو را با وجود بانک مو در هر سنی می، توان انجام داد اما بر اساس تحقیقات و نظر پزشکان رنج سنی ۲۷ تا ۳۰ سالگی میتواند برای انجام کاشت مو بسیار مناسب باشد.
چه کسانی نباید کاشت مو انجام دهند؟
افراد دارای بانک مو ضعیف، افراد داری اضطراب و استرس شدید، افراد دارای بیماریهای پوستی مانند لیکن پلان و پسوریازیس، افراد دیابتی، افراد دارای بیماریهای نقص سیستم ایمنی مانند ایدز، افراد داری مشکل انعقاد خون، زنان باردار و شیرده، افراد تحت شیمی درمانی و پرتودرمانی، افراد دارای اخالالات هورمونی و… هستند.
کاشت به روش میکروگرافت مناسب چه نوع ریز مویی است؟
کاشت مو به روش میکروگرافت برای افرادی که به ریزش موی شدید یا همان آلوپسی مبتلا هستند بسیار مناسب است اما بطور کل برای انواع ریزش موها در اکثر افراد نتیجه بخش است.
آیا کاشت مو با بانک موی دیگران ممکن است؟
خیر هیچ روشی تا به حال امکان کاشت مو برای فرد از طریق بانک موی دیگران را ایجاد نکرده است و از نظر علمی نیز ممکن نمیباشد و احتمال پس زدن گرافتهای پیوند زده توسط بدن و پوست به شدت بالا است.